19 Nov 08 ۱۳۸۷ / ۰۸ / ۲۹
كارشناس ارشد مخابرات: جامعه بايد زيرساخت‌ الكترونيكي شبكه‌ي اطلاعاتي باند گسترده را براي سرويس‌هاي مورد نياز شهروندان تامين كند
معماري جهان جديد با الگوي جامعه دانش‌محور( knowledge based society) در حال شكل‌گيري است كه در اين جامعه دانش و سرمايه‌هاي انساني جايگزين ثروت، سرمايه، زمين و كارخانه و غيره مي‌شود.

مختار آقاملايي - كارشناس ارشد مخابرات - در گفت‌وگو با خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با بيان اين مطلب اظهار كرد: در منشور سازندگي کشور ما (سند چشم‌انداز توسعه 20 ساله) ادبيات چنين جامعه‌اي معيار هدف‌گذاري و سياست‌گذاري قرار گرفته و بنابراين در اصول كلي مسير توسعه كشور با موازين جهاني تطبيق داده شده است.

وي افزود: هدف ما پرداختن به يک موضوع فني در اين ارتباط است كه نشان دهيم چگونه با نگاهي به واقعيت‌هاي موجود ما با اين مهم هم سويي داريم؛ از گستردگي موضوع كم مي‌كنيم و يک پله پايين‌تر مي‌آييم و ميگوييم از نظر شاخه‌هاي مختلف علوم، جامعه دانش محور هرچه باشد، از نظر ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات سه ركن برايش منظور شده است که اولين ركن عبارت‌ است از اين كه اين جامعه بايد زيرساخت‌هاي الكترونيكي شبكه اطلاعاتي باند گسترده براي سرويس‌هاي مورد نياز شهروندان تامين كند (ضرورت و الزام).

او گفت: دومين ركن اين است كه شهروندان از اين شبكه اطلاعاتي سرويس بگيرند (ضرورت و الزام) و ركن سوم فرهنگ‌سازي در تعاملات اجتماعي، ملي و بين‌المللي طوري باشد كه استفاده از اين شبكه راحت‌ترين و آسان‌ترين گزينه براي انجام امورشان باشد (ضرورت).

آقاملايي تصريح كرد: از سه اصل فوق ساده‌ترين آن‌ها همان اصل اول يعني زيرساخت يا بستر الكترونيك است، چون با معماري، مدل و فن‌آوري سروكار دارد و به كمك تجهيزات با منطق مشخص ساخته مي‌شود؛ با عوامل فرهنگي، تمايلات انساني، حقوقي، سياسي، عقيدتي و غيره درگير نمي‌شود و با ورود به همان بند ساده‌ترين بند متعين مي‌شويم كه وزارت ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات متولي منحصر به فرد آن است.

به گفته‌ي وي با يك مرور اجمالي و ارايه گزارش فني از وزارت ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات مي خواهيم نتيجه بگيريم كه چگونه مي‌توان تصميماتي را كه در شان نظام تدوين و تصويب شده است ( سند چشم انداز) عملي كرد.

او تصريح كرد: با نگاه اندكي تحليلي به تحولات 20 ساله مخابرات، روشن مي‌شود كه قوي‌ترين عامل ميزان توجه مقام وزارتي و مديريت‌هاي رده بالا به اصل دانش محوري است كه درجه همسويي يا انحراف از ايجاد چنين شبكه‌اي را تعيين مي‌كند.

وي خاطر نشان كرد: به‌صورت عرفي، در حوزه ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات به دليل تحولات شگرف فن‌آوري‌ها، بمباران اطلاعاتي و حساسيت‌هاي اين حوزه، معمولا وقتي وزير جديدي سر کار مي‌آمد، آوردن چند نفر متخصص و نخبه سطح بالا، براي مديريت‌هاي فني سياست‌گذار و تصميم گير، جزء الزامات وزارت او بود تا با تدبير آن‌ها از اشتباهات بزرگ فني جلوگيري شود، توان فکر کردن داشته باشند تا راه‌حل‌هاي درستي براي امور ارايه کنند که سازمان و فعاليت‌هاي آن همگرا و پويا شود.

اين كارشناس يادآور شد: ظرف دو سال گذشته، گرچه حتي جناب وزير بارها از جلسه با کارشناسان و طرح مباحث فني استقبال کرده‌اند، روي تابلوها و سايت‌هاي داخلي وزارتخانه جلسه وزير با كارشناسان آگهي شد، اما هرگز جلسه‌اي برگزار نشد تا آنجا که مجبور مي‌شويم نظرمان را در بيرون وزارتخانه انعکاس دهيم.

وي ادامه داد: وزارت دكتر سليماني مصادف شده است با مهمترين، حساس‌ترين و خطرپذيرترين زمان براي ايجاد شبكه‌ي ارتباطي در عرصه‌ي ارتباطات و مخابرات و دليل آن هم تسري ماهيت نرم‌افزاري در تمام اجزاء شبكه‌ها است که از سرويس خانگي تا عالي‌ترين زيرساخت‌هاي شبكه‌اي است كه الزاما بايد با پروتكل اينترنت باشد؛ ضمن اين كه امنيت سرمايه، امنيت ماهيت اطلاعات، امنيت اخلاق اجتماعي و فرهنگ حكومتي كشور هم بايد در آن حفظ شود.

او افزود: در منشور سازندگي جامعه‌ي ايران (سند چشم‌انداز توسعه‌ي 20 ساله)، ادبيات جامعه‌ي دانش‌محور معيار هدف‌گذاري و سياست‌گذاري قرار گرفته است. وي خاطر نشان كرد: اگر سند چشم‌انداز را از نظر دانش محوري تنها ارشادي هم بدانيم ما به حکم اين که جزيي از دنيايي هستيم که معماري آن بر اصول جامعه دانش محور طراحي شده است ناگزيريم محوريت دانش را حفظ کنيم.

به گفته‌ي اين كارشناس سال‌ها است که ديگر نام اين وزارتخانه "پست و تلگراف و تلفن" نيست، وزارت "ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات" است. بخش‌هاي تلفني آن حل شده است زيرا ظرفيت حدي دايري سالانه تلفن ثابت که از سال‌هاي پاياني وزارت آقاي مهندس غرضي حدود دو ميليون مشترك بوده است که با همان ميزان ادامه دارد.

او افزود: ظرفيت حدي واگذاري تلفن همراه سالانه حدود پنج ميليون مشترک است (که بعد از بهينه‌سازي شبکه موبايل توسط مشاور خارجي به‌دست آمده است) كه ادامه دارد.

وي تصريح كرد: دانش طراحي شبکه، محوري‌ترين دانش مورد نياز ارتباطات ماست که تنها براساس آن ما مي‌دانيم با چه معماري و آرايشي تجهيزات و سيستم‌هايي را که از کمپاني‌هاي خارجي مي‌خريم، چگونه بهم مرتبط و تنظيم کنيم که حاکميت عملکرد آن در اختيار ما باشد.

او ادامه داد: علي‌رغم آن که يک کار معمولي است، به‌طور کامل در اختيار کمپاني‌هاي خارجي گذاشته مي‌شود و منطق و رموز آن براي ما ناشناخته مي‌ماند. انجام طراحي شبکه توسط خود ايراني‌ها از نان شب برايمان واجب‌تر است.

آقاملايي گفت: نظام "جامع IT کشور" و تحليل عرض باند مورد نياز آن مانده است؛ از طرح آزمايشي يا پايلوت " NGN " در مرکز تحقيقات شش سال مي‌گذرد و خود موضوع آزمايش چند ورژن عوض شده است. او ادامه داد: خريد تجهيزات راديويي براي توسعه‌ي شبكه زيرساخت، توجيه ظرفيت، كيفيت و قيمت ندارد. ضمن اين كه كران تا به كران كشور فيبرنوري كشيده شده است و داخلي هم انجام مي‌شود و ارز بري آن در مقابل راديو بسيار ناچيز است. به گفته‌ي وي كاهش سهم امتياز شاخص‌هاي فني اصلي كه معرف كيفيت سيستم‌ها است از حدود 90 درصد به 40 درصد (در اولويت دادن به كمپاني‌ها در مناقصات و تعيين برنده) به نظر فاقد وجه منطقي است. او گفت: توصيه سازمان‌هاي استانداردساز و سناريونويس بين‌المللي براي كشورهايي كه از لحاظ فرهنگي، امنيتي، دفاعي، اخلاقي و بطور كلي اهداف ملي خود با سرويس‌هاي اينترنتي در چالش هستند، در جهت حفظ منافع كشورها اين است كه يك شبكه در مقياس لازم روي يك بستر خالص با پروتكل اينترنت بنا كنند تا ضمن اين كه از سرويس‌هاي پاك اينترنت استفاده مي‌كنند، شبكه‌اي تحت مديريت و كنترل خود و به اندازه نياز خود داشته باشند و سراغ تبديل شبكه موجود خود به شبكه‌اي با پروتکل اينترنتي نروند.

وي افزود: برخلاف اين توصيه‌ها سراغ تبديل شبكه رفته‌ايم و تجهيزات سكوهاي تبديل سوئيچ و انتقال موسوم به " ام - اس- تي – پي و ام - اس- اس - پي " را خريداري مي‌كنيم.

به گفته‌ي در منطق روز دنيا سازمان‌هاي جهاني مخابرات و بدنه‌هاي استانداردسازي نظير ITU_TوIEEEوIETF و غيره بي‌وقفه اسناد، توصيه‌نامه‌ها، راه‌حل‌ها، آموزش‌ها، استانداردسازي، بولتن‌هاي علمي، فني، كاربردي و آخرين فن‌آوري‌هاي روز را در اختيار كشورهاي جهان مخصوصا كشورهاي در حال توسعه قرار دهند.

وي تصريح كرد: اصول سياست‌گذاري از درك و تحليل مفاهيم و مستندات مجامع جهاني ارتباطات و مخابرات به‌دست مي‌آيد. در حالي که سياست‌گذاران در عرصه‌ي ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات ما در مهم‌ترين شركت‌هاي مخابراتي نظير شركت مخابرات ايران (مادر) و شركت ارتباطات زيرساخت كه جايگاه سياست‌گذاري فوق‌العاده حساسي دارند، همگي مدير استاني هستند.

او در پايان گفت: تنها آن‌ها که سال‌ها در بوته اين تحولات فن‌آوري‌ها، فکر، مطالعه و فعاليت کرده باشد مي‌توانند بر اساس دانش ادراکي خود به انتخاب و تدوين فن‌آوري‌هاي نوين و سازگار با كشورشان دست بزنند و به عنوان مدير دانش محور در جايگاه سياست‌گذاري و تدوين استراتژي براي شبكه‌ها قرار بگيرند.

OYAX